Skada, spasm och smärta

Vi har alla lagt märke till en elitgymnasts häpnadsväckande styrka, flexibilitet och grace. Sällan stannar vi upp och värdesätter att dessa rörelser är möjliga tack vare att ben och muskler samarbetar och hålls på plats genom friska ligament, ledband och brosk. När ligament, ledband och brosk inte är friska, kan till och med den enklaste dagliga  rörelse medföra smärta pga försvagning eller skada.

Begrunda exemplet med mannen som är illustrerad på denna sida. Medan han böjer sig ner för att ta upp portföljen erfar han plötsligt  en ytterst kraftig smärta i nedre delen av ryggen. Vad orsakade denna  oförväntade händelse? Det vi kan lära av detta exempel hjälper oss att undvika skada, muskelspasm och smärta.

Skada

En närmare undersökning av nedre delen av ryggraden avslöjar varierande orsaker till varför en skada kan uppträda:

1) Diskbråck:
En kronisk försvagning av yttre skiktet på disken tillåter den mjukare centrala delen av disken att bukta ut, och trycka på utgående nerver från ryggraden vilket orsakar kraftig smärta.

2) En degenererad disk:
Genom tidens lopp har hela diskens struktur blivit så svag och tunn att den inte längre tillhandahåller tillräcklig separation och stötdämpande effekt mellan kotorna. Som ett resultat av detta utvecklar kotorna mikrofrakturer och bensporrar och är känsliga för felaktiga rörelser som kan orsaka smärtfull förskjutning.

3) Förslappning av ligament och ledband:
En kronisk förslappning av ligament och ledband kan bidra till alltomfattande strukturell instabilitet. Detta medför att personen blir känslig för felaktiga kotrörelser och smärtsamma förskjutningar. Förslappning av ligament och ledband kan också uppträda i andra leder såsom skuldra, armbåge, knä etc.

Dessa skador kan vara resultatet av en lång serie mikroskador som progressivt har försvagat vävnaden till den grad att en vanlig vardaglig rörelse blir katastrofal. En gång i tiden hade man uppfattningen att skador i bindväven var oläkbar. Det finns nu bevis för motsatsen. När rätt näring tillförs, kan de celler som återfinns i brosk föröka sig och tillverka ny frisk kollagen,  som brosk består av. Graden av läkningsförmåga och regeneration är till stor del beroende av en persons biokemiska funktion; dvs, att ben befinner sig i rätt läge, ledens rörlighet och tillgängligheten av viktiga näringsämnen. Vid en effektiv behandling beaktas alla dessa faktorer.

Muskelkramp

Miljontals muskelfibrer (även så kallade muskelceller) är förbundna med varandra så att skelettmuskelatur formas. En nära undersökning av muskelfibrer som är avbildade på andra sidan av detta blad avslöjar en grafisk förstoring av mikroskopiska muskelfibrer. Lägg märke till den krampartade, undernärda muskelfibern (underst) i kontrast till den avslappnade välnärda muskelfibern (överst). Det är osannolikt att den välnärda muskelfibern utvecklar spasm eller kramp.

När vi skadas ändrar vi oftast kroppshållning för att känna lättnad från smärtan och för att kompensera vår försämrade rörelseförmåga. Detta tillsammans med dålig näring för musklerna kan utlösa spasm, kramp och muskelsmärta. Detta kan också orsaka att den ursprungliga skadan förvärras och att smärtan ökar.Det är på samma sätt med läkning av bindväven, när man behandlar muskelspasm och kramp är graden av behandlingsframgång beroende av en persons biokemiska funktion; dvs, att ben befinner sig i rätt läga, ledens rörlighet och specifik näring för muskelcellerna. Vid en effektiv behandling beaktas alla dessa faktorer.